A lakosok 75 százaléka szeret Miskolcon élni, de az állami szolgáltatásokkal itt is elégedetlenek

Megosztás

Átfogó, 83 városra kiterjedő kutatást közölt az Európai bizottság, amelyben arra kerestek válaszokat, hogy az adott településeken élők mennyire elégedettek a lakóhelyükkel, illetve az ott igénybe vehető szolgáltatásokkal. Miskolc a legtöbb mutatóban, ami kizárólag helyi befolyás alatt van, jól teljesít, de a kép már tragikus, ha az állami szolgáltatásokkal való elégedettséget vizsgáljuk.

A kutatásban összesen 83 városból 71 ezer ember vett részt az Európai Unió, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság, a Nyugat-Balkán és Törökország lakosai közül. A magyar városok közül Budapest és Miskolc lakosait kérdezték meg.

Miskolc az átlagtól jobban teljesített a legtöbb önkormányzati kézben lévő szolgáltatás terén:

A városban élők 84 százaléka elégedett a helyi kulturális intézményekkel, ez a szám 3 százalékkal haladja meg az európai átlagot.

A helyi tömegközlekedéssel is elégedettebbek a Miskolciak, mint az átlag. A megkérdezettek 51 százaléka használja napi rendszerességgel a Miskolci közösségi közlekedést, szemben a 40 százalékos európai átlaggal. Nemcsak használják, de megbízhatónak is tartják a helyi közlekedést. A megkérdezettek 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az MVK valóban megbízható útitárs, az európai átlag ebben a tekintetben 72 százalék volt. Összességében a város zajszintjével is elégedettebbek voltak a megkérdezettek, mint az átlag. Erről a kérdésről 64 százalék nyilatkozott pozitívan, az átlag 63 volt.

A helyi önkormányzati ügyintézés ideje kapcsán az átlagtól jelentősen jobban teljesít Miskolc. Az európai átlag 53 százalék volt, városunkban azonban a lakosok 61 százaléka elégedettségét fejezte ki. Szintén kiemelkedően jól teljesít a város a helyi közigazgatás internetes elérhetősége kapcsán. Erre a kérdésre 82 százalék adott pozitív választ, szemben a 74 százalékos átlaggal.

Nem igazán tartják megfizethetőnek a lakhatást a miskolciak, de még így is jelentősen jobban teljesít a város, mint az átlag. Miskolcon 43 százalék tartja megfizethetőnek, az átlag azonban csak 34 százalék volt.

A végére hagytunk egy ellentmondásos pontot, amivel rá is térünk arra, hogy mivel elégedetlenek a Miskolciak. A megkérdezettek 89 százaléka mondta azt, hogy nem lopták el sem a tulajdonát, sem a pénzét, ez az átlagos értéktől 6 százalékkal magasabb. Ennek ellenére csak a válaszadók 48 százaléka mondta azt, hogy nem fél este egyedül kimenni az utcára, ez pedig csak hátulról a 9. helyre volt elegendő. Ebből arra lehet következtetni, hogy ugyan a város közbiztonsága jónak mondható, az emberek szubjektív biztonságérzete mégis nagyon rossz.

Ahogy a címben is írtuk, a válaszolók 75 százaléka elégedett és élhető városnak tartja Miskolcot, de ez a szám még így is elmarad az európai átlagtól.

A válaszadók az átlaghoz viszonyítva kevésbé elégedettek a munkalehetőségekkel és a háztartásuk vagyoni helyzetével. Az első kérdésre válaszolva 60 százalék fogalmazott meg elégedettséget, a másodikra pedig már csak 52 százalék. Mindkét érték csak az utolsó 10 helyezés egyikére volt elegendő.

A számok az egészségügyi szolgáltatások kapcsán igazán tragikus képet festenek. Az állami egészségüggyel csak a miskolciak 35 százaléka elégedett. Ez a szám Budapesten is hasonlóan alakult, ott a válaszadók 38 százaléka mondta azt, hogy jó minőségű az egészségügyi szolgáltatás.

Összességében az adatokból az látszik, hogy a helyi szolgáltatásokkal, az átlaghoz viszonyítva, elégedettebbek a miskolciak. Ezzel szemben az állami szolgáltatásokkal, mint az egészségügy, közbiztonság, illetve az általános gazdasági helyzet elégedetlenebbek, mint az átlag.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek